Basketballen

Het aanschaffen van een goede basketbal is erg belangrijk voor een fijn potje basketbal. Een basketbal kopen lijkt misschien een makkelijke en snelle beslissing, maar het is toch belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Zo zijn er verschillende basketbal maten en zit er verschil in het materiaal dat gebruikt kan worden. Dit heeft uiteindelijk allemaal effect op hoe prettig je met de bal kunt spelen en ook hoe deze aanvoelt en stuitert.

Basketbal maten en materiaal

Doordat er verschillende basketbal maten te verkrijgen zijn is belangrijk dat de juiste maat wordt aangeschaft en niet dat je straks met een te kleine of te grote basketbal zit te kijken. Er worden 4 verschillende maten gehanteerd, namelijk 4, 5, 6 en 7. Maat 4 is de kleinste maat basketbal en wordt doorgaans gebruikt door kinderen tot 8 jaar oud. Maat 5 wordt gebruikt door kinderen tot en met 12 jaar oud. Maat 6 wordt gebruikt door vrouwen vanaf 13 jaar en maat 7 door mannen vanaf 13 jaar. Dan worden er nog zogenaamde mini basketballen aangeboden, welke bijvoorbeeld maat 1 of maat 3 hebben. Dit zijn echt maten voor de allerkleinste en zijn leuk als allereerste basketbal om kennis te maken met de sport.

De binnenkant van een basketbal is te vergelijken met de binnenband van je fiets, maar dan volledig rond. Hier omheen komt het materiaal dat er voor zorgt dat de basketbal kan stuiteren. Dit kan van nylon of polyester gemaakt zijn. Nylon is een veel sterker materiaal, maar stuitert minder dan polyester. Om deze reden kiezen veel merken er voor om beide materialen te combineren. De buitenkant van de bal is vaak gemaakt van rubber of kunstleer. Vroeger werd hier vaker echt leer voor gebruikt maar dit wordt erg snel stijf waardoor de bal minder goed stuitert.

Basketbal kopen

Nu duidelijk is op welke specificaties gelet kan worden, zoals de basketbal maat of het materiaal kan de keuze gemaakt worden. Gelukkig zijn er een aantal aanbieders die een ruim assortiment basketballen aanbieden.