Fysio & zorgverzekering

In de meeste gevallen wordt fysiotherapie maar voor een gedeelte vergoed door de basis zorgverzekering (bezoek webzorg.nl/ voor een zorgverzekering 2023). Wat er precies wordt vergoed, is afhankelijk van je leeftijd en de reden waarom je fysiotherapie nodig hebt.

Vergoeding fysiotherapie tot 18 jaar

Voor iedereen onder de 18 jaar worden de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie vergoed. Mochten er meer behandelingen nodig zijn, dan worden de volgende 9 behandelingen ook nog vergoed. Na deze behandelingen vergoedt de basisverzekering geen fysiotherapie meer en heb je dus een aanvullende verzekering nodig.

Jongeren onder de 18 jaar met een chronische aandoening kunnen wel alle behandelingen voor fysiotherapie vergoed krijgen. Voorwaarde hiervoor is wel dat de aandoening op de lijst met chronische aandoeningen van de Zorgverzekeringswet moet staan.

Vergoeding fysiotherapie vanaf 18 jaar

Iedereen boven de 18 jaar, zonder chronische aandoening, krijgt fysiotherapie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Personen met een chronische aandoening krijgen de fysiotherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. Dat wil dus zeggen dat je de eerste 20 behandelingen zelf moet betalen of deze krijgt vergoed met een aanvullende verzekering. Het eigen risico geldt dus vanaf de 21e behandeling en de eerste 20 behandelingen betaal je maar één keer per aandoening, dus niet per jaar.

Aanvullende verzekering

Er is dus voor veel mensen een aanvullende zorgverzekering nodig om de kosten van fysiotherapie vergoed te krijgen. Het is wel belangrijk om – voordat je een aanvullende verzekering neemt – goed na te denken of je vaak een fysiotherapeut moet bezoeken of niet. Weet je van jezelf dat je snel blessures oploopt en al veel fysiotherapie nodig hebt gehad, dan kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Heb je al een aanvullende verzekering? Dan kun je altijd contact opnemen met je verzekeraar om er precies achter te komen hoeveel behandelingen je krijgt vergoed. Let ook op bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering of fysiotherapie in het pakket zit. Onderling de verschillende zorgverzekeringen vergelijken met een goede zorgvergelijker is op dit punt zeker de moeite waard. Door het vergelijken van de zorgverzekering zie je precies op welke gebieden de voorwaarden en kosten verschillen.

Terug naar nieuwsoverzicht