Fitness voor conditie opbouw

Een betere conditie helpt je om sneller, makkelijker en langer te kunnen sporten. Daarnaast is het ook ideaal voor je dagelijkse bezigheden, je hebt bijvoorbeeld minder moeite met trappen op- en aflopen en ook neemt een verbeterde conditie positieve gevolgen voor je gezondheid met zich mee. Wanneer je je uithoudingsvermogen wilt vergroten, kun je dit doen met zowel cardio oefeningen als krachttraining. Beschik je al over een redelijke conditie, dan kun je je conditie verbeteren met interval trainingen. Hieronder lees je alles over fitness voor conditie opbouw.

Wat is conditie?

Voordat je gaat beginnen met het opbouwen van je conditie, is het belangrijk dat je goed weet wat conditie precies is. Conditie staat voor de hoeveelheid zuurstof die je lichaam naar je spiercellen en spieren kan vervoeren, zodat deze gebruikt kunnen worden als energie. Heb je een goede conditie, dan kan er meer zuurstof naar je spieren worden vervoerd dan wanneer je een minder goede conditie hebt. Bij een minder goede conditie komt er minder zuurstof in de cellen waardoor je spieren sneller verzuren en je lichaam sneller uitgeput zal raken. Kortom: met conditie wordt ook wel de snelheid, het uithoudingsvermogen, de kracht, de soepelheid en de coördinatie van je spieren bedoeld.

Conditie opbouwen met cardio

Cardiotrainingen zorgen voor een beter uithoudingsvermogen wat uiteindelijk ook allerlei positieve gevolgen heeft voor je gezondheid. Conditie opbouwen wordt meestal gedaan met cardiotrainingen. Je kunt hiervoor in de sportschool apparaten als loopbanden, crosstrainers, fietsen en roeiapparaten gebruiken. Daarnaast hebben veel sportscholen ook groepslessen waarmee je je conditie kunt opbouwen en verbeteren. Met cardio oefeningen stijgt je hartslag en wordt je uithoudingsvermogen iedere keer weer op de proef gesteld en verbeterd. Om je conditie zo goed mogelijk op te bouwen, kun je het beste je cardio oefeningen afwisselen met interval oefeningen; je wisselt dan hoge inspanning af met lage inspanning.

Conditie opbouwen met krachttraining

Om je conditie te verbeteren is naast cardio ook krachttraining heel belangrijk. Krachttraining zorgt namelijk voor sterke botten, spieren en aanhechtingen. De combinatie van cardio en kracht zorgt voor een beter uithoudingsvermogen. Fitness je voor conditie opbouw, dan is het belangrijk om beide trainingen met elkaar af te wisselen zodat je al snel zult merken dat je conditie wordt verbeterd.

Beginnen met fitness voor conditie opbouw?

Voordat je begint met het opbouwen van je conditie is het belangrijk dat je eerst ontdekt hoe jouw conditie er op het moment voor staat. Dit kun je eenvoudig doen aan de hand van de VO2MAX en het bekijken van jouw technieken, kracht en aanleg.

Wil je graag beginnen met fitness voor conditie opbouw? Kijk welke trainingen voor jou het beste zijn en verbeter je conditie!

Terug naar nieuwsoverzicht